Binnenland
WNL

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak die zijn opgevraagd door Het Misdaadbureau.

Het gaat om strafzaken in eerste aanleg waarbij Jodenhaat een rol speelt, dus delicten als groepsbelediging en het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie richting de Joodse gemeenschap. Zo veroordeelde de rechtbank in Amsterdam een man tot twee maanden cel voor het projecteren van een antisemitische tekst op het Anne Frank Huis en kreeg een andere man een taakstraf en een stickerverbod, omdat hij stickers met teksten als 'Nationaal Socialisme, we zijn terug' heeft verspreid.

Er zijn minimaal 24 verdachten voor de rechter gebracht, maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger. De Raad voor de Rechtspraak sluit namelijk niet uit dat zij zaken behandeld hebben die niet zijn geclassificeerd als 'discriminatie antisemitisme', maar bijvoorbeeld als 'discriminatie ras of 'discriminatie geloofsovertuiging'. Wel is het aantal van 24 strafzaken veel hoger dan in het jaar daarvoor, want in 2022 ging het nog om dertien antisemitisme-zaken. In de drie jaren daarvoor waren dat er minder dan tien.

Van de 24 strafzaken die de rechter in het afgelopen jaar behandelde, zijn elf zaken bewezen verklaard. De vier jaren ervoor waren dat er steevast minder dan tien.

Familierechter staat wijziging Joodse voornaam toe vanwege opkomend antisemitisme

Niet alleen de strafrechter buigt zich over antisemitisme. Onlangs verzocht een man de familierechter in Leeuwarden zijn Joodse voornamen te wijzigen in verband met opkomend antisemitisme.

De man, zelf niet Joods, maar vernoemd naar zijn Joodse overgrootoma, is regelmatig in lastige situaties terechtgekomen door zijn Joodse voornamen. Nooit eerder voelde de man zich onveilig, maar dat is veranderd door het opkomende antisemitisme. De persoon in kwestie vreest voor zijn veiligheid en voor dat van zijn gezin, schrijft de rechtbank in de uitspraak. De rechtbank heeft het verzoek van de man daarom toegewezen.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie